maandag 1 juni 2020

Mijn eerste paar gebreide sokken!

Sinds ik begin dit jaar weer wat meer ben gaan breien, had ik als doel om eind dit jaar een zelfgebreide trui af te hebben. Ik kan je nu alvast verklappen dat ik dat doel niet ga halen. En stiekem is het mijn doel ook niet meer. De interesse is verschoven naar sokken! Naast nog wat andere handwerkjes, staan er vooral sokken op mijn lijstje. Door onder andere Sarah (it.is.a.sarah) en Chantal (bontewol) wordt het sokkenbreivirus op Instagram goed verspreid. Doordat zij zo enthousiast zijn over het maken van sokken, wilde ik het ook proberen! En puur dat enthousiasme over het maken van de sokken, heeft mij overtuigd. Want stiekem moet ik nog wel aan het 'zelfgemaakte sokken dragen' idee wennen. En dat terwijl ik wel met wollen sokken van grote warenhuizen loop! De knop in mijn hoofd moet even om, maar dat komt vast vanzelf naarmate ik meer fijne sokken brei. 
Mijn moeder breit al jaren sokken (zij wist al dat het fijn was om te breien én te dragen!) en had nog wat restjes sokkenwol liggen. Met een roze bolletje ging ik naar huis om het ook eens te proberen. 
Bij Mirjam Molenbeek kocht ik een fijne rondbreinaald van ChiaoGoo (tipje, want breit echt heerlijk) en ging aan de slag.


Ik gebruikte de gratis cursus van Wolplein, alleen gebruikte ik de 'magic loop' methode. Daarvoor keek ik eerst dit filmpje. Met wat hulp van Petra ging het eigenlijk heel vlot. Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn, maar dat viel me alles mee. Naarmate de eerste sok vorderde, begon ik steeds beter te begrijpen waar al dat enthousiasme op Instagram vandaan kwam. Wat is het leuk!!


De tweede sok had toevallig (of is dat altijd zo met zelfstrepende sokkenwol?) bijna hetzelfde kleurpatroon. Bijna, want de teen van de tweede sok heeft geen licht roze puntje. Ach, ik ben al heel tevreden! Iets wat ik volgende keer wel anders doe is de spie. Ik heb nu om de twee toeren een toer geminderd, maar vind ze wat strak zitten. Bij mijn nieuwe paar sokken (van de Texelse schapenwol op de foto) ga ik om de drie toeren een toer minderen. Eens zien of het dan wat losser wordt.


Als beginnend sokkenbreister heb ik nog geen sokblokkers en zijn mijn eigen voeten (misschien wel de beste sokblokkers voor mijn sokken;-)) model. Maar ik wil toch opzoek naar een paar fijne sokblokkers om de sokken goed tot hun recht te laten komen op foto's. Iemand tips? Ik hoor het graag!


Vandaag ga ik weer een stukje verder breien aan mijn tweede paar sokken. Ik hoop dat jullie ook wat extra handwerktijd hebben op deze Tweede Pinksterdag!

Liefs, Annabel

3 opmerkingen:

 1. Super leuk, Annabel! Sokken zelfmaken is echt heel leuk! Geniet ervan en een fijne Pinksterdag!

  Liefs, Verie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat brei je mooi Annabel.Ze zien er top uit! Mijn moeder breide vroeger sokken voor mij, maar toen ik trouwde vond ik dat ik dat ook zelf moest kunnen. Ik was super trots toen mijn eerste paar sokken gelukt was. Mijn dochter is er ooit aan begonnen, maar ze heeft het nooit afgemaakt. Ik zal haar jouw linkje eens sturen, misschien pakt ze het ook weer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, zijn je sokken. Ik brei die ook nog niet zo lang.
  Fijne groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen